Forum epiforum.pl Strona Główna Forum epiforum.pl Strona Główna

mod check

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum epiforum.pl Strona Główna > Pytania o EPI
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ModCheck
Gość

EPI:
Post25.04.2022, 16:53    Temat: mod check Cytuj | | |
Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować! Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.
 
Kaqua

Skąd: Tenczynek
EPI: absolwent
Post25.04.2022, 19:03    Temat: Cytuj | | |
Very Happy
Wyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora Numer GG
jadzienna

Skąd: z postmoderny
EPI: absolwent
Post09.06.2022, 10:06    Temat: Cytuj | | |
Super, czy ktoś już wypróbował ten przepis? Smile
Wyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu    Forum epiforum.pl Strona Główna > Pytania o EPI Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



Faq phpbb Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group